Татуировките в древен Египет

   Деир АлМедина, Египет 2014г.


   Използвайки модерна медицинска техника учени сканират кожата на мумия на жена, датираща от 1300г пр. н. е. Намират изображение на Хатор върху тялото и, което било знак, че жената е била жрица. Преди откриването на тази мумия се е смятало, че татуировки в древен Египет са били правени само на проститутки, но сега виждаме, че това най-вероятно са жрици.   

    Татуировките са свързани с небесни божества и Египетските татуировки изобразяват символи и са пряко свързани с космоса. Смятало се, че чрез тях хората се свързват и общуват с боговете.


    Идеята, че древните египтяни са боготворели тези символи, защото не само символите показват принадлежност към управляващата класа, но и също, че имат пряка връзка с Хатор. Причината да си поставят символи по тялото, е за да добият сила от боговете.


     Хората винаги използвали символи, магически знаци, криптография за предаване на послания. Египтяните знаели,че символите имат много сила и били наясно как да ги използват при татуировките.


    Дали са били , за да общуват с боговете? Подражавали ли са на боговете?


   Кравата и диска, символи на Хатор, не е бил единственият открит символ, татуиран върху телата на мумии в Деир Ал-Медина. Едно от телата на мумия имало и друг силен Египетски символ. Тя имала окото на Хор. Окото на Хор състои от 6 части, които са свързани с човешките 6 сетива- зрение, слух, вкус, обоняние и мисъл. Всевиждащото око или окото на Хор, е бил най-свещения символ, който служи да напомня на индивида, че живота на човек е непълен и несъвършен без осъзнаване на провидение от по-висш свят. Окото на Хор е окото на бог, който вижда всичко.   Може ли татуировките на дедите ни да са архив на миналото ни и да носят послания, които можем да разгадаем едва днес?